Openbare bibliotheek Zwijndrecht

Frietkotcultuur: een culturele en culinaire lezing

gepost op: 14 juni 2017

Ooit schreef Paul Ilegems een boek met de naam ‘Frietkotcultuur, het laatste boek over België’. Hij beschreef er de bonte variatie aan frietkoten, die er toen, in 1993 nog te zien was. Ook in volgende boeken ontpopte Paul zich tot een expert in alles wat met het populaire volksgerecht ‘frieten’ te maken heeft. Hij stond mee aan de wieg van het Frietmuseum in Brugge, en gaf talloze lezingen over dit onderwerp.

Ondertussen zijn de meeste van die mobiele eethuisjes (vaak omgebouwde caravans), al lang uit het straatbeeld verdwenen, en vervangen door gestandaardiseerde witte, veilige en ook wat saaie bouwsels. Vele frituren vind je nu ook in een gewoon pand.

Maar frieten zijn nog steeds razend populair, samen met de hele resem gefrituurde bijgerechten.

Paul Ilegems vertelt ons in deze lezing waarom frieten en de bijhorende volkscultuur hem zo nauw aan het hart liggen.

Woensdag 5 juli om 20u.

Bibliotheek Zwijndrecht, Binnenplein 1

Toegang: 5 euro, 4 euro leden bib, 2,5 euro VT-pas. Daarvoor krijg je ook een lekker zakje frieten, en een drankje. Graag vooraf inschrijven! 03 250 49 40 of bibliotheek@zwijndrecht.be

voordat ze op de site verschijnen.