Boek
Nederlands

Verhalen uit het gekkenhuis

Deels autobiografische verhalen over het leven in een psychiatrische inrichting en de worsteling met depressiviteit en het auteurschap.
Titel
Verhalen uit het gekkenhuis
Auteur
J.M.A. Biesheuvel
Taal
Nederlands
Uitgever
[Leiden]: Uitgeverij Brooklyn, 2020
311 p.
ISBN
9789492754318 (paperback)

Besprekingen

Deze bundel met deels eerder gepubliceerde verhalen is een heel bijzonder werk. Als het dat al niet zou zijn door de toevoeging van tien nieuwe verhalen en brieven, dan is het dat zeker door het interview met de psychiater van Biesheuvel Andy Lameijn en de inleiding die zijn vrouw Eva schreef. Niets is kwetsbaarder dan het beschrijven van de binnenwereld van iemand die een leven lang lijdt aan manische depressiviteit. Het uitzonderlijke aan Biesheuvel is zijn vermogen om precies dat te doen. De bundel laat zien dat hij een briljant auteur is, vooral omdat ondanks de droevige achtergrond deze bundel allerminst droevig is. Biesheuvels humor is bitterzoet, zijn stijl ongebroken. Zijn verhaal ‘Oh!, Kapitein te zijn…’ is een aanmoediging aan iedere lezer en schrijver om de wereldliteratuur te bekijken. Zijn brieven aan Karel van het Reve laten zien hoezeer het schrijfvak en Biesheuvel met elkaar vervlochten zijn. De andere verhalen vormen een bloemlezing uit zijn werk en getuigen van zowel…Lees verder

Over J.M.A. Biesheuvel

Jacob Martinus Arend (Maarten) Biesheuvel (Schiedam, 23 mei 1939 - Leiden, 30 juli 2020), auteursnaam J.M.A. Biesheuvel, was een Nederlandse schrijver. Hij debuteerde in 1972 met de verhalenbundel In de bovenkooi, waarmee hij onmiddellijk naam maakte.

Levensloop

Biesheuvel studeerde vanaf 1960 rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij werd lid van de studentenvereniging Catena en schreef voor het verenigingsblad en het Leids Universiteits Blad.

In Biesheuvels werk komt onder andere zijn bijzondere relatie tot uiting met de jurist en essayist Huib Drion en de hoogleraar Russische literatuur Karel van het Reve, wiens colleges hij als bijvakstudent volgde en in wie hij God zag. Hij onderhield met hen een intensieve correspondentie.

De schrijver heeft gewoond aan het Rapenburg, de Nieuwe Rijn en de Brahmslaan. Later nam hij zijn intrek in Kernstraat 9, een houten huis genaamd Sunny Ho…Lees verder op Wikipedia